
Βρήκα ένα γατάκι… ήταν μόνο του και το πήρα, μήπως να σας το αφήσω; Πόσο αληθινό και πόσο λάθος; πόση ανθρωπιά και πόση σκληρότητα πίσω από μια “φιλοζωική” προχειρότητα…
Οι γάτες ως πολυοιστρικά ζώα είναι γόνιμες και αναπαράγονται όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά οι μήνες Δεκέμβρης – Γενάρης – Φλεβάρης είναι εκείνοι που συνήθως υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα. Οι καρποί συνήθως εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το τέλος της. Αυτή είναι η εποχή που έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να βρούμε ένα ανήμπορο μωρό γατί στο διάβα μας.
Επειδή όμως τα γατάκια δεν φυτρώνουν, για να καταλάβουμε το πώς βρέθηκαν εκεί πρέπει να καταλάβουμε πώς ζουν οι αδέσποτες γάτες στην χώρα μας. Πολλές φορές νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι καλό με το να παίρνουμε ένα γατάκι βρέφος, πιστεύοντας ότι το σώζουμε ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η ουσία είναι ότι υπάρχουν αδέσποτες γάτες που γεννούν καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές.
Πότε ένα Γατάκι είναι Πραγματικά Μόνο;
Οι αδέσποτες γάτες, απ’ τη στιγμή που θα αντιληφθούν ότι κυοφορούν, έχουν μοναδικό τους μέλημα να βρουν κάπου να γεννήσουν. Αναζητούν έναν χώρο που θα προσφέρει προστασία στα μωρά τους από κινδύνους όπως η βροχή, το κρύο, τα σκυλιά, οι άλλες γάτες και οι άνθρωποι! Έτσι, βρίσκουν ένα μέρος που κατά την κρίση τους είναι ασφαλές: ένα γιαπί, ένα υπόγειο, ένα παλιό αυτοκίνητο.
Εκεί τα γατάκια θα ζήσουν τις πρώτες εβδομάδες. Όταν ξεπεταχτούν, η μητέρα τους θα χρειαστεί να λείψει για να βρει τροφή. Μπορεί να λείψει 1-2 ώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχει εγκαταλείψει. Παρατηρήστε προσεκτικά πριν επέμβετε: είναι τα γατάκια καθαρά; είναι στρουμπουλά; Δείχνουν φροντισμένα;
Αφουγκραστείτε την κατάσταση. Επιστρέψτε μετά από λίγες ώρες. Μπορεί όντως να έχει συμβεί κάτι κακό στην μάνα-γάτα, αλλά είναι εξίσου πιθανό ότι θα γυρίσει. “Σώζω ένα γατάκι” δεν σημαίνει παρεμβαίνω βίαια. Μερικές φορές είναι καλύτερα να αφήσετε λίγο φαγητό και νερό για τη μητέρα κοντά στη φωλιά.
Όταν η Μάνα Γάτα Μεταφέρει τα Γατάκια της
Κάποιες φορές, η γάτα κρίνει ότι το μέρος δεν είναι πια ασφαλές και αποφασίζει να μεταφέρει τα γατάκια της. Τότε, κυριευμένη από πανικό, παίρνει προσεκτικά το ένα γατάκι από το σβέρκο και ξεκινά τη μεταφορά. Αν κάτι την τρομάξει, το αφήνει εκεί και κρύβεται για να παρακολουθεί. Δεν το εγκατέλειψε.
Αν εκείνη τη στιγμή περάσει ένας άνθρωπος, η γάτα τρομοκρατημένη ΔΕΝ θα εμφανιστεί. Αν σας συμβεί αυτό, απομακρυνθείτε αρκετά. Εάν το γατάκι είναι σε επικίνδυνο σημείο, όπως στο δρόμο, μετακινήστε το στο πεζοδρόμιο ή σε ένα κοντινό, προστατευμένο σημείο. Δώστε χώρο και χρόνο στη γάτα να νιώσει ασφάλεια και να επιστρέψει. Παρακολουθήστε από μακριά, χωρίς να σας βλέπει.
Αν περάσει πολλή ώρα και η μητέρα δεν έχει εμφανιστεί, τότε το γατάκι όντως κινδυνεύει. Σε αυτή την περίπτωση, η επιβίωσή του εξαρτάται από εσάς. Πολλά γατάκια έχουν σωθεί χάρη στη σωστή παρέμβαση την κατάλληλη στιγμή, όπως δυστυχώς πολλά έχουν χαθεί λόγω μιας βιαστικής, λάθος κίνησης.
Πρώτες Βοήθειες για Γατάκι: Η Φροντίδα της Μικρής Γάτας
Όταν πάρουμε ένα γατάκι μωρό, πρέπει να δράσουμε άμεσα. Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, ακόμα κι αν ο καιρός είναι ζεστός.
- Ζεστασιά: Βάλτε το αμέσως σε ένα κουτί με μαλακά υφάσματα και μια πηγή θερμότητας. Μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με χλιαρό νερό (όχι καυτό) είναι ιδανικά.
- Κτηνίατρος: Επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό για τις πρώτες συμβουλές.
- Σίτιση: Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μπιμπερό για γατάκια ή μια σύριγγα χωρίς τη βελόνα. Τα γατάκια χρειάζονται τάισμα κάθε 2-3 ώρες.
- Γάλα: ΠΟΤΕ μην δίνετε αγελαδινό γάλα. Η καλύτερη λύση είναι το ειδικό γάλα σε σκόνη για γατάκια από κτηνιατρείο ή pet shop. Αν δεν μπορείτε να βρείτε άμεσα, η δεύτερη επιλογή είναι το κατσικίσιο γάλα, σε θερμοκρασία σώματος.
- Βοήθεια στην Τουαλέτα: Τα πολύ μικρά γατάκια χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν την ανάγκη τους. Μετά το γεύμα, τρίψτε απαλά την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων με ένα βρεγμένο βαμβάκι για να προσομοιώσετε το γλείψιμο της μητέρας τους.
Σώζοντας ένα Αδέσποτο Γατάκι: Η Ευθύνη που Αναλαμβάνετε
Είναι βέβαιο ότι, όσο επιμελείς κι αν είμαστε, η φροντίδα μας υπολείπεται αυτής που θα παρείχε η μητέρα του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να προσπαθήσουμε. Είναι “ξεβόλεμα” να βρεθεί ένα γατάκι μπροστά μας, αλλά είναι μια πραγματικότητα.
Το τι θα κάνετε είναι προσωπική επιλογή. Αν σκοπεύετε να το πάρετε και να το παραδώσετε στον πρώτο τυχόντα ή να το αφήσετε σε ένα πάρκο, καλύτερα αφήστε το εκεί που το βρήκατε. Αν επιλέξετε να το πάρεις, του δίνετε μια υπόσχεση: ότι θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τη ζωή του. Κι όταν τα καταφέρετε μαζί και ζήσει, θα έχετε κάνει ο ένας στον άλλο ένα υπέροχο δώρο.
Το πιο πάνω κείμενο είναι προϊόν των απόψεων και γνώσεων των ανθρώπων του Πετοπωλείου, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα επιστημονικό κείμενο. σε περίπτωση αναδημοσίευσης παρακαλούμε να συμπεριλάβετε την πηγή.
Δείτε προϊόντα για την φροντίδα της γάτας σας
Σημειώστε μια λεπτομέρεια, αν μπορείτε να επεξεργαστείτε το κείμενο, που όμως είναι σημαντική. Γάλα κατσικίσιο ΧΩΡΊΣ ΛΑΚΤΌΖΗ !!!! κ αν δεν υπάρχει, τότε απλό γάλα κατσικίσιο. Έχω μεγαλώσει γατάκια και με Νουνού με νερό σε αναλογία 1 προς 3 μέρη, αυξάνοντας λίγο την αναλογία του Νουνού όταν μεγαλώσουν αλλά θέλουν ακόμα γάλα. ❤️