Δημοσιεύθηκε την 1 σχόλιο

Μια Άμμο γάτας, μα ποια άμμο?

ammos gatas petopoleion

Μια άμμο γάτας… μα ποια άμμο γάτας;

Η ζωή του ανθρώπου αλλά και της γάτας άλλαξε δραματικά προς το καλύτερο, στην σύγχρονη  εποχή  τη στιγμή που κάποιος  είχε την έμπνευση και έβαλε άμμο μέσα σε ένα κουτί, μεταφέροντας έτσι την τουαλέτα της γάτας από έξω, μέσα, δίνοντας κατά μια έννοια στη γάτα μια μόνιμη θέση στο σπίτι και στην οικογένεια.

Από το γεγονός ωφελήθηκαν και οι δύο, αφ ενός η γάτα που θα ήταν πια πιο ασφαλής και προστατευμένη και αφ ετέρου ο άνθρωπος που μπόρεσε, στο μέτρο του καθενός, να γίνει κοινωνός της απίστευτης ευγένειας, της χαρισματικής αρμονίας και έμφυτης αισθητικής που χαρακτηρίζουν αυτό το υπέροχο και ιδιαίτερα συντροφικό, εν τέλει ζώο.

ammos gatas

Αλλά ποια άμμος γάτας είναι η καταλληλότερη; Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο υπάρχουν πολλές δεκάδες διαφορετικές άμμοι που κάνουν την διαδικασία επιλογής της  πραγματικό πονοκέφαλο. Αυτό το κείμενο έχει σκοπό να σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτή που είναι καταλληλότερη για εσάς και για την γάτα σας, έχοντας όμως πάντα κατά νου την αρχή   «Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΜΜΟΣ » Ένα από τα χειρότερα πράγματα για μια γάτα, που θίγουν την αξιοπρέπειά της είναι το να είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί λερωμένη άμμο.

Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις διάφορες άμμους πρέπει να καταλάβουμε, τι ακριβώς προσφέρουν οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά έχουν π.χ. αν κάνουν σβόλο, αν είναι βιοδιασπώμενες,  αν έχουν άρωμα, το μέγεθος του κόκκου κλ.

Πολύ χοντρικά μπορούμε να χωρίσουμε τις άμμους γάτας σε δύο κατηγορίες, σ εκείνες που κάνουν σβόλο (clumping, clump=σβόλος) και σε εκείνες που δεν κάνουν ( non-clumping). Η clumping άμμος γάτας αποτελείται από υλικό που όταν βρέχεται έχει την ιδιότητα της συγκόλλησης. Έτσι όταν η γάτα την επισκεφτεί για την ανάγκη της, η άμμος θα συγκολληθεί γύρω απ’ τα περιττώματά της και τα ούρα της θα γίνουν κι αυτά ένα στερεό σχήμα, καθιστώντας την απομάκρυνσή τους πολύ εύκολη με ένα φτυαράκι, αφήνοντας την υπόλοιπη άμμο καθαρή, χωρίς ακαθαρσίες και συνεπώς χωρίς οσμές. Αυτού του είδους η άμμος είναι πολύ καλή αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε ότι για να λειτουργήσει σωστά η άμμος πρέπει μέσα στην λεκάνη η ποσότητα να είναι τέτοια που το βάθος να είναι τουλάχιστον 10cm. Έτσι ώστε όταν η γάτα σκάψει –  όπως κάνουν συνήθως οι γάτες για να ‘εμπνευστούν’- να μην βρει πάτο, γιατί αλλιώς η άμμος θα συγκολληθεί με τον πάτο της λεκάνης και αυτό είναι μπελάς στο καθάρισμα. Κάποιοι λανθασμένα βάζουν λιγότερη άμμο και έτσι απορρίπτουν αυτή την άμμο ως κακή. Αν χρησιμοποιήσεις αυτό τον τύπο άμμου γάτας  σωστά, σε βάθος χρόνου θα έχεις  την μεγαλύτερη οικονομία από άλλες, γιατί αφαιρώντας τους σβόλους η άμμος παραμένει καθαρή και απλώς προσθέτεις για να διατηρήσεις τα περίπου 10 cm βάθος. Μία μεσαία λεκάνη συνήθως χρειάζεται 10-12lt. Είναι πολύ σημαντικό η απομάκρυνση των σβόλων να γίνεται συστηματικά γιατί αλλιώς οι σβόλοι περιορίζουν το ζωτικό χώρο σκαψίματος της γάτας.

ammos gatas clumping petopoleion

Οι ιδιότητες της non – clumping άμμου είναι διαφορετικές: όταν την επισκέπτεται  η γάτα, τα ούρα συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος της λεκάνης, η επιφάνεια όμως παραμένει ακέραια, αν κάποιος αφαιρέσει τα στερεά περιττώματα, κι έτσι η γάτα δεν έχει πρόβλημα στο σκάψιμο. Όμως η άμμος  αυτή θα μυρίσει μετά από 4-5 επισκέψεις της γάτας, και φυσικά θα χρειαστεί αλλαγή όλης της ποσότητα της άμμου, κάτι που δεν συμβαίνει με την άμμο clumping. Έτσι σε βάθος χρόνου είναι σαφέστατα ακριβότερη γιατί δεν συμπληρώνεις αλλά αντικαθιστάς όλη την άμμο και βέβαια πλένεις και απολυμαίνεις με κάθε αλλαγή τις λεκάνες. Η non – clumping άμμος γάτας είναι κατάλληλη για εκείνους που έχουν πολλές γάτες και καθαρίζουν λίγες φορές την ημέρα, επίσης για εκείνους που έχουν μια άρρωστη γάτα ή που θα φιλοξενήσουν μια γάτα για λίγες μέρες. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως επικουρική άμμος στην ήδη υπάρχουσα αν χρειαστεί να λείψει κάποιος για 2-3 μέρες.

Αρωματική άμμος ή όχι; Στους περισσότερους από εμάς αρέσουν τα αρώματα, άλλοι προτιμούν τα πιο διακριτικά και άλλοι τα πιο έντονα. Δυστυχώς το ίδιο δεν ισχύει για τις γάτες. Ο λόγος εξάλλου που θάβουν τα περιττώματά τους είναι για να καλύψουν τις οσμές και ώς γνωστό στη φύση είναι λίγο δύσκολο να βρουν πέτρωμα με άρωμα σαπούνι Μασσαλίας ή white musk. Επειδή όμως κάποιοι άνθρωποι προτιμούν τα αρώματα γίνεται ένας μικρός συμβιβασμός ανάμεσα στη γάτα και στον άνθρωπό της. Λαμβάνοντας υπ όψιν ό τι η γάτα δεν θα επέλεγε ποτέ κάποιο άρωμα (θυμηθείτε την έκφρασή της όταν παρφουμαριζόμαστε στο μπάνιο), αν πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξετε μια άμμο με άρωμα, τότε διαλέξτε το λιγότερο έντονο, γνωρίζοντας ο τι το άρωμα δεν εξουδετερώνει αλλά κουκουλώνει τις οσμές.

ammos gatas petopoleion

Λεπτόκοκκη ή χονδρόκοκκη;  Εσείς όταν είστε ξυπόλυτοι που προτιμάτε να πατάτε: σε χαλίκια ή σε άμμο; Το ίδιο ισχύει και για την γάτα σας. Πάντα θα προτιμήσει την πιο ανώδυνη για τα  πατουσάκια της άμμο. Όμως, δυστυχώς όσο πιο ψιλή είναι η άμμος τόσο πιο εύκολα διασκορπίζεται, ιδιαίτερα εάν της γάτας σας της αρέσει να σκάβει με ενθουσιασμό. Γι αυτό το λόγω κάποιοι καταφεύγουν στην πιο χονδρόκοκκη άμμο. Εάν βέβαια μπροστά στη τουαλέτα της γάτας μας τοποθετήσουμε ένα χαλάκι τότε περιορίζεται κατά πολύ ο διασκορπισμός της άμμου.

Τέλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ίσως ο σημαντικότερος για την υγεία της γάτας σας, είναι η σκόνη που βγάζει η άμμος, όχι τόσο γιατί σκονίζει τον χώρο μας, αλλά γιατί  την εισπνέει η γάτα μας. Επιλέξτε άμμο που να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη αν όχι καθόλου( όπως από άργιλο, κρυσταλλική ή από βιολογικά υλικά).

Πάνω απ όλα να μην ξεχνάμε:

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΜΟΣ ΓΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΜΜΟΣ ΓΑΤΑΣ.

Το πιο πάνω κείμενο είναι προϊόν των απόψεων και γνώσεων των ανθρώπων του Πετοπωλείου, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα επιστημονικό κείμενο. σε περίπτωση αναδημοσίευσης παρακαλούμε να συμπεριλάβετε την πηγή. 

Μία σκέψη στο“Μια Άμμο γάτας, μα ποια άμμο?

  1. Εξαιρετικη η αναρτηση σας και διαφωτιστηκη, χρονια εχω γατες ομως το παχος των 10cm δεν το ειχα σκεφτει, εγω δηλαδη το 10κιλο το κανω δυο φορες και οντως τα ουρα της πιανουν πατο και δυσκολευομαι, τωρα για σκονη εχουν ολες.

    Σας ευχαριστω παντως για τις συμβουλες, ηταν σωστες

Αφήστε μια απάντηση